Hvad Er Princippet Med Bogstaverne På Tastaturet

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Princippet Med Bogstaverne På Tastaturet
Hvad Er Princippet Med Bogstaverne På Tastaturet

Video: Hvad Er Princippet Med Bogstaverne På Tastaturet

Video: Hvad Er Princippet Med Bogstaverne På Tastaturet
Video: Lær tastaturet at kende - intro 2024, Kan
Anonim

Det moderne bogstavarrangement på et computertastatur går tilbage til slutningen af det 21. århundrede. Da designerne af trykpresser begyndte at bestille deres mesterværker og stod over for de første vanskeligheder ved at skrive. Gennem forsøg og fejl blev de layout, der bruges på tastaturet den dag i dag, udviklet.

Princippet om arrangement af bogstaver på tastaturet
Princippet om arrangement af bogstaver på tastaturet

Det moderne layout af bogstaver på computertastaturet er en arv fra skrivemaskiner, der blev produceret i USA i slutningen af det 21. århundrede under ledelse af Christopher Scholes.

QWERTY layout princip

På de første kopier af skrivemaskinerne blev bogstaverne arrangeret i alfabetisk rækkefølge i to rækker. Med udviklingen af udskrivningshastighed forårsagede dette layout nogle vanskeligheder. Ofte brugte bogstaver blev placeret side om side, og når de blev trykt, hammere, der bankede tegn på papir, klamrede sig ofte sammen. K. Scholes arbejdede på dette problem. Efterhånden som jeg skiftede skrivemaskine, eksperimenterede jeg med nøglenes layout. Således blev QWERTY-layoutet udviklet (læst med bogstaver i første række fra venstre mod højre).

Princippet med dette layout var, at de mest populære bogstaver i teksterne blev placeret længere fra hinanden. Formålet med denne ordning var at undgå tekniske problemer. Da indtastning blev udført med to pegefingre, var det muligt at opnå en stigning i skrivehastighed.

I 1888 udviklede Frank McGurrin en ti-finger blind typemetode til QWERTY-layoutet, hvilket gjorde det populært nok. Layout blev brugt af alle producenter af trykmaskiner, og berøringstastning af alle skrivere.

I dag er QWERTY blevet det mest populære layout af det latinske alfabet på computertastaturet, som bruges til engelsk og andre sprog, der bruges af det latinske alfabet.

QWERTY-layoutet er ikke den eneste og er langt fra ideel til placering af bogstaver. Belastningen på fingrene er ikke helt korrekt fordelt og falder hovedsageligt på ringfingrene og små fingre, hvilket også påvirker skrivehastigheden.

Dvorak layout

I 1936 formåede en professor ved University of Washington, August Dvorak, at udvikle det mest bekvemme layout til en sætter. På tastaturet med samme navn findes ofte anvendte bogstaver i den midterste og øverste række. Den midterste række indeholder alle vokaler til venstre og de hyppigt anvendte konsonanter til højre. I dette tilfælde er belastningen på hænderne mere afbalanceret, og skrivehastigheden er meget højere.

Colemak layout

Shai Coleman udviklede Colemak-layoutet (fra Coleman + Dvorak) i 2006, hvilket er et alternativ til ovenstående layout. I den er de ti mest brugte bogstaver sammen med Backspace-tasten placeret i anden række på tastaturet. Som et resultat bruges skift af hænder oftere, og de små fingre er ikke indlæst. Colemak er betydeligt hurtigere end QWERTY og lidt hurtigere end Dvorak-layout, også mere tilpasset til moderne computervirkelighed.

QWERTY-layout

I Sovjetunionen blev det første russiske layout brugt i 1930. Det havde form af YIUKEN og blev brugt indtil stavereformerne, som fandt sted i midten af 50'erne. Da nogle bogstaver blev udelukket fra alfabetet, ændrede layoutet over tid sit udseende til QWERTY (som læses fra bogstaverne i første række fra venstre mod højre), som stadig bruges på computertastaturet.

Da skrivemaskiner optrådte i Sovjetunionen meget senere, blev layoutet af det kyrilliske alfabet udviklet med det samme med et mere rationelt arrangement af nøgler og oprindeligt høj ergonomi. Under stærke pegefingre er almindeligt anvendte bogstaver, og under svage små fingre og ringfingre er mindre almindeligt anvendte bogstaver.

Anbefalede: